Bokningar 2024

Jag erbjuder nu 15% på alla bokningar för 2024 som sker innan 31 december 2023.

Se tidigare nyhet om vilka arter som passar för vilken årstid.

För frågor eller annan bokningsinfo, kontakta mig david@grossguidar.se


Förfrågningar 2023

Jag tar nu emot förfrågningar för 2023.

Här är de olika arter och årstider jag rekommenderar:

Januari - maj:

  - Havsöringsfiske i vår vackra skärgård. Så länge det är isfritt så erbjuder jag fiske efter havsöring denna period.

mars - juni:

- Gäddfiske på Vänern. Jag erbjuder exklusiva fiskepaket där vi fiskar 2 eller 3 dagar med boende på vänern. Kontakta mig för offert.

- Abborrfiske i våra insjöar. Spännande vårfiske efter svårtrugade abborr i våra insjöar

- Gösfiske. Jigg, vertikalt eller det så spännande pelagiska prickskyttet där vi letar fisken med ekolodet och prickskjuter på dessa individer.

Maj - juni:

 - Laxtrolling. Svenskt 'big game' fiske. Vi ger oss ut på det öppna havet i hopp om att få en stor och urstark vandringslax på kroken.

Juli - december:

- Abborrfiske i kalmarsund. Exklusiva fiskepaket med 2 eller 3 fiskedagar på den södra ostkusten där chansen för en drömabborre är störst i hela landet.

- Abborrfiske i våra insjöar. Den här perioden fiskar vi i våra insjöar efter kräftätande storabborrar. En typisk dag får vi 5-20 st men chansen på en riktigt stor finns i varje kast.

- Abborrfiske i skärgården. Nu stimmar abborrarna och chansen till mängdfiske är som störst nu. Fisk över kilot är då inte jättevanligt.

- Gädda på Vänern. Kontakta för offert.

- Pelagiskt prickskytte efter gös.

Oktober - december:

- Havsöringsfiske. Vi fiskar havsöring så länge det är isfritt.

 

Kontakt:

david@grossguidar.se

 


enorm abborre från stockholm

Nu drar abborrfisket igång

Med värmen börjar nu abborrfisket dra igång på allvar och mycket pekar mot att denna säsongen kommer bli den bästa på länge i skärgården. I augusti drar även fisket igång efter kräftätande abborrar i några utvalda insjöar där vi har chans att få fisk på upp till 2 kg. Den största hittills vägde 2.06, tagen förra året i en insjö i stockholmsområdet.

david@grossguidar.se


2 kg abborre

Boka vårens fiske

Jag är nyligen hemkommen från en fiskeresa. Jag och två vänner gjorde en storsatsning på fiske efter storabborre. En extremt lyckad satsning som du kan läsa mer om här: overkligt-abborrfiske.

Nu är det hög tid att boka vårens fiske. Vi kommer satsa extra hårt på fisket i Mälaren denna vår men också fisket efter lax- och havsöring i havet. Det börjar redan nu fyllas ordentligt i kalendern så vänta inte för länge för att vara på den säkra sidan.

Det verkar som om islossningen lär komma lite senare i år men från 1 April och framåt bör vi kunna vara på sjön.

Välkomna!

david@grossguidar.se

0760505292


Skarv som äter en gädda

Situation skärgård

Jag skrev en kort artikel om situationen som råder i vår skärgård för tillfället. Många verkar ha uppskattat denna transparens och artikeln har spridits på sociala medier. Jag länkar därför till den så att ännu fler kan ta del utav den. Artikeln finner du här: Vår döende skärgård


Höstfiske

Höstfisket är i full gång. Sista två veckorna har kantats av blåsiga dagar vilket har försvårat fisket och då särskilt havsöringsfisket som ofta bedrivs långt ut i skärgården. Gäddfisket har varit bra för det mesta. Senaste turen fick vi 17 st och turen innan det 66. Vi har också haft ett par turer med ca 10 fångade gäddor. 

Båten är fantastisk. Den går otroligt fint och torrt i sjön och kastdäcket har varit mycket uppskattat av gästerna hittills. Mellan turerna arbetar jag med att utrusta båten ytterligare med allt ifrån rätt propeller till VHF-radio, trollingutrustning, extra plotter m.m.

Framåt är det en hel del havsöringsfiske bokat. Riktigt kul tycker jag att så många fått upp ögonen för det fisket. Nu är vattenståndet på väg upp igen så jag tror fisket kommer bli bättre och bättre ju längre in på senhösten vi kommer.

Det börjar redan nu trilla in bokningar för vårfisket så se till att boka er tur så snart som möjligt då dagarna bokas upp ganska långt i förväg. Kontakta mig för mer info.

david@grossguidar.se

0760505292

ps. Du vet väl att du kan följa mig på Facebook och Instagram för lite mer kontinuerliga rapporter och statusuppdateringar?

Instagram: @grossguidar

Facebook: www.facebook.com/grossguidar


Anytec 622 SPF Yamaha F200

Ny båt Anytec 622 SPF

Jag har sedan två veckor fått hem min nya båt. En Anytec 622 SPF. Fantastisk båt som jag tycker ni ska läsa mer om under sektionen Min båt. Guidningarna är i full gång och fisket är för tillfället riktigt bra. Jag har nu även publicerat en ny fångstrapport vilket känns som evigheter sedan.


Min Alukin 650 Pro Fishing till salu

Jag kommer under 2016/2017 byta båt. Jag har under de fem åren jag haft min Alukin varit väldigt nöjd med den och jag tror samtliga gäster kan intyga om hur bra den är åka i samt att fiska med. Det är med magont jag nu lagt ut den till försäljning. Jag hänvisar till min blocketannons för mer info: https://www.blocket.se/stockholm/Alukin_650_SP_med_Ny_Suzuki_150


Två platser kvar till drop-in

Det finns fortfarande två platser kvar till drop-in-fisket nu på söndag 22/5. En jättebra period för det roliga efterleksfisket efter gädda. Kontakta mig för pris och info.

 

david@grossguidar.se


Lediga datum

Det har inte varit någon rolig start för mig på det här fiskeåret med ett motorhaveri vilket tagit sju veckor att få ordning på. Nu är jag dock igång igen och är mer laddad än någonsin! Jag har några lediga heldagar kvar för bokning. Det är: 1, 2, 5, 12, 13, 20 juni.

Jag kan nu även erbjuda kvällsturer. Vi fiskar då kl 17 till solnedgång. Priset är 990kr per person. Perfekt för de som vill testa det heta skymningsfisket. För kvällsturer har jag följande datum kvar: 14, 21, 22 och 28 maj samt 11, 18 juni.

david@grossguidar.se

0760505292


Abrupt slut på premiärturen

För några veckor var ut på premiärtur för säsongen med en god vän. Det är alltid skönt att ge sig ut på ett privat pass för att se så båt och motor är fit for fight innan guidningarna sätter igång. Dessvärre fick testkörningen ett plötsligt slut då topplockspackningen gick på motorn. Den har nu stått på verkstad i tre veckor men förväntas bli klar senast nästa vecka. Det är därför det har varit ovanligt tyst med fångstrapporter m.m.


Nytt telefonnummer

Det har under en tid gått att nå mig på två olika telefonnummer. Jag har nu avslutat det ena så det nummer som gäller från och med nu är: 076-050 52 92

Välkomna!

david@grossguidar.se

076-050 52 92


Nu drar sensommar- och höstfisket igång

Nu startar det så roliga sensommar- och höstfisket. Abborrfisket har börjat lossna lite senaste dagarna men är fortfarande lite ojämnt. Det brakar nog loss rejält vilken dag som helst. Gäddfisket har varit mycket bra. Vi har legat på 20-30 gäddor per tur med en 8,4 kg i topp. I mitten av oktober börjar havsöringsfisket vilket jag också ser fram emot. Både havsöring- och abborrfisket är det bästa vi haft på många många år. Även gädd- och gösfisket är riktigt bra.

Passar på att dra en superkort summering av vårsäsongen. Förleksfisket efter gädda var riktigt bra med både många och stora fiskar. Den kalla väderleken ställde sedan till det lite med efterleksfisket som inte kom igång riktigt förräns i slutet av juni och då brakade det loss rejält med grymt fiske både i antal och storlek. Samma vad gäller gösen. Gösfisket var riktigt trögstartat men kom igång andra halvan av juni. Även nattfisket var hett. Största gösen vägde in på 6,2 kg. Havsöringsfisket var det bästa jag upplevt. Jag tror vi slutade på ett snitt på 4,5 fiskar i båten / dag sett över hela vårsäsongen vilket förmodligen är rekord i min båt.

Ni är välkomna på ert fiskeäventyr

david@grossguidar.se

076-050 52 92


Lediga dagar

Gäddfisket är i full gång och det är hög tid att boka ert äventyr för våren 2015.

Jag har 25 och 26 mars ledigt vilket är två riktiga kanondatum för förleksfiske efter gädda. Slutet av mars brukar enligt mig vara den bästa tiden på året de år då isen inte ligger. 

Jag har även ett drop-in-tillfälle där man kan komma ensam och endast betala för sin egen plats 6/4 utan att behöva abonnera hela båten. Även då är det gäddfiske som gäller.

Maila eller ring mig för fler lediga dagar i april, maj och juni.

076-050 52 92

david@grossguidar.se


Årspremiären avklarad

Årspremiären är sedan ett par veckor tillbaka avklarad. Det var havsöring som gällde och fisket var riktigt bra. Fem kontakter och fem landade öringar. Just nu är det minusgrader men så fort tempen går över nollan kan vi ge oss ut på öringjakt igen. Det ligger lite is i gäddvikarna men den är inte tjock och lär försvinna hastigt i takt med att tempen stiger.

Missa inte att boka ert äventyr för 2015. Det går att boka havsöringsfiske på kort varsel om vädret ser lovande ut. I så fall är det bara att höra av sig. Annars går det givetvis att boka fiske längre fram. Om februari blir lika mild så tror jag det går att fiska gädda redan i mars och då brukar det i regel vara riktigt bra förleksfiske.


Presentkort i julklapp

Ge någon du tycker om en oförglömlig upplevelse i julklapp. Vem uppskattar inte en heldag på sjön med fullservice, god mat och en enastående natur?

Jag har presentkort som även går att få digitalt för den som föredrar det.

david@grossguidar.se

076-056 45 14


Overkligt abborrfiske nu

Jag har varit ute på en heldag abborre i lördags och en halvdag i söndags. Fisket har varit helt sanslöst bra. Vi kan efter en och en halv dag fiske summera hela 280 st abborrar varav ca 100 st väger in på över 700 gram och övrig fisk på 4-700 g.

Läs mer samt se bilder från turerna i min fångstrapport.


Unikt erbjudande - passa på!

Sensommar- /höstfisket har startat på bästa möjliga sätt. Gäddor och abborrar är rejält på hugget trots det varma vattnet. Något svalare väder nu talar för ännu bättre fiske så det blir nog både en lång men också bra höstsäsong skulle jag tro.

Jag erbjuder nu rabatt om ni bokar er fisketur för fiske nu i höst. Jag lämnar 10% rabatt om ni bokar tre personer, 15% om ni bokar fyra och 20% om ni bokar fem personer.

Det finns lediga dagar i både augusti, september samt ännu längre fram. Havsöringsfisket kommer igång någon gång i andra halvan av oktober.

david@grossguidar.se

076-056 45 14


Semester

Nu har jag kört sista guidningen för vårsäsongen och tar nu semester fram till 1 augusti. Möjligen klämmer jag in ett privatpass efter vandringslax så det kan vara värt att hålla utkik i mina fångstrapporter ändå.

Boka er fisketur för i höst redan nu. Missa inte det roliga abborrfisket i augusti-oktober, gäddfisket i augusti-december eller havsöringsfisket oktober-december.

Jag svarar på mail och förfrågningar inom 24 timmar men det går självklart bra att ringa också.

david@grossguidar.se

076-056 45 14


Full fart

Det är full fart på guidningarna i Trosa nu. Fisket har varit blandat. Gäddfisket blev sämre när leken kickade igång och det blev finväder med frostnätter men har kommit igång ordentligt nu igen. På havsöringsfisket sista tiden har vi haft mycket kontakter i form av efterföljare men de har varit svåra att lura till hugg.

Jag har några dagar kvar i juni. En utmärkt period för efterleksfiske på gädda samt gösfiske.

david@grossguidar.se

076-056 45 14


Lediga dagar april

Jag har fått återbud på två helgdagar i april. Det är 26e och 27e april det gäller. Grymt datum för havsöring och gädda. Jag lämnar 15% rabatt på dessa dagar.

Välkomna!


Två platser kvar till drop-in

Jag har två platser kvar till söndagens drop-in-fiske efter gädda. Perfekt för er som inte hunnit sjösätta båten och måste stilla fiskesuget.

Kontakta mig för mer information eller anmälan.


drömöring trosa skärgård

Lyckad havsöringspremiär i Trosa

Jag var ute idag på årets första tur på havsöring. Tre fiskar upp. Två godkända varav ena var riktigt fin. Bra start på året så här långt. Havsöringsfisket i skärgården är det bästa på många många år nu. Passa på!

Läs mer om våran dag här: /fångstrapport/2014/Bra_havsöringsfiske


Rekordtidig vår?

Isen börjar redan släppa sitt grepp om skärgården och det är redan nu möjligt att komma ut på havsöringsfiske.

Även om det skulle bli kallt kommande tiden så kommer nog inte isen hinna bli speciellt tjock så det kan nog bli en rekordtidig isfri skärgård i år.


gammelgädda 11 kg

Årspremiär gav storgädda

Mildvädret möjliggjorde fiske i skärgården förra helgen. Jag var ute två dagar och vilken premiär det blev. Första fisken för året tyngde vågen till hela 11,24 kg!! Läs mer i min fångstrapport: grossguidar.se/faangstrapport/2014/aarspremiaer-gav-storgaedda/


Årets julklapp - Presentkort fiskeupplevelse

Ge bort en oförglömlig upplevelse till någon du tycker om. Jag erbjuder digitala presentkort på guidade fisketurer i Trosa- och Stockholms skärgård.

Presentkorten går att köpa per person eller abbonering av hela båten.

Läs mer om mina presentkort här.


Telefonstrul

Jag är mitt i en flytt och har fått lite problem med min mobiltelefon. Det är därför lättast att nå mig per mail eller via Facebook för tillfället. 

Ni har väl inte missat att ni kan köpa presentkort på en oförglömlig fisketur att ge bort i julklapp?

Mail: david@grossguidar.se

Facebook: http://www.facebook.com/GrossGuidar


Fullbokat

Nu är det fullbokat året ut vilket är jätteskoj. Det blir både havsöring- och gäddfiske i Trosa skärgård tills isen lägger sig.

Dröj inte för länge med att boka er tur till det roliga vårfisket då dagarna går åt fort och våren är kort.


Gamla fångstrapporter från 2011

Jag har nu lagt in gamla fångstrapporter från 2011. Mycket jobb var det men nu är det äntligen färdigt. Läs dem här: Fångstrapport Trosa skärgård 2011

Snart ska jag även lägga in rapporterna från 2010.

Trevlig läsning!


Novemberkampanj - 15% rabatt

För att fira min nya hemsida så startar jag en kampanj där jag lämnar 15% rabatt på alla fisketurer för november månad. Alltså om ni bokar en tur för november så får ni 15% rabatt på ordinarie pris.

November är en härlig period för havsöring- och gäddfiske. Förra året hade vi fantastiskt havsöringsfiske hela november.

Jag förser er med varma flytoveraller så frysa kommer ni inte att göra.


Nya hemsidan lanserad!

Nu kan jag stolt presentera min nya hemsida. Jag har arbetat hårt sista tiden med att få den helt färdig och nu är den alltså äntligen här. Det återstår lite småsaker men i stort är allt som det ska. Jag hoppas på att kunna byta ut lite bilder samt förbättra fiskeskolan inom en snar framtid. Sidan är byggd för att fungera i alla telefoner och "paddor".

Har ni några synpunkter så maila gärna dessa.


Glest mellan rapporterna

Det har varit glest mellan mina fångstrapporter nu och det är för att jag lägger allt fokus på den nya hemsida jag håller på och bygger. Jag ser fram emot att få lansera den och det blir ett rejält lyft tror jag.

Fisket har varit bra sedan säsongen drog igång efter sommaruppehållet. Abborrfisket har varit bra och vi har fått många fina abborrar över kilot. Gäddfisket har också varit bra. I helgen var jag ute med fyra grabbar i två dagar. Första dagen fick vi 33 gäddor och andra dagen gick vi ut endast för stor fisk och då blev det ca 12 gäddor med topp på 4kg.

De riktigt stora gäddorna höll sig undan i det fina vädret och badvarma vattnet. Snart börjar väl även dem visa sig skulle jag tro.


Gilla och dela på Facebook - få 5% rabatt

Jag erbjuder nu 5% rabatt om man gillar och delar min sida på Facebook i samband med att ni bokar ert fiske. Detta gäller endast till och med 2013-12-01.

Facebook_like_thumb

Min Facebook-sida finner ni här: http://www.facebook.com/GrossGuidar


Tillbaka från semestern

Jag har nu landat efter en välbehövd semester. Batterierna är toppladdade och vi kör igång med lite abborrefiske redan nu till helgen. Jag har längtat efter borrefisket länge nu så förväntningarna är högt ställda. Följ mig på facebook för dagliga rapporter.

Det har även börjat bokats mycket inför höstfisket så vill ni komma ut på sjön med mig kan ni höra av er på:

Tel.  076-056 45 14
david@grossguidar.se


Drop-in 30 juni

Jag har två platser kvar på drop-in-tillfället 30e juni. Ett utmärkt tillfälle att komma ut på sommarfiske efter gädda innan semestern.


Återbud 27 maj

Jag har fått en avbokning på ett eftertraktat datum för både gös och gäddfiske. Det är 8 juni det rör sig om.

I juni har jag nu alltså 8, 9 och 23e ledigt.


Vår döende skärgård

Nu måste jag ventilera mig då jag kokar inombords. Jag har länge tyckt att säl- och skarvhatet varit överdrivet och i mångt och mycket obefogat. Nu utlyser jag katastrofläge i skärgården.

Jag och många andra som bedriver chartrade sportfisketurer i skärgården får se hur fiskbeståndet fullkomligen imploderat på endast några få års tid. Det är inte en enskild faktor som står som ansvarig för detta utan det är många faktorer som spelar in. Det som är mest påtagligt i min egen vardag är ökningen av säl och skarv. Och då är det inte bara ökningen av antalet individer som bekymrar utan det är också att de ändrat vanor och levnadssätt. Förr såg jag sällan eller aldrig säl inomskärs. Nu är sälen inte bara inomskärs utan nu är sälen inne i de grunda gäddvikarna på daglig basis. De släpar magen i dyn på 0,7 m djupt vatten och jagar chanslösa gäddor. Gäddor som denna tiden på året söker sig till dessa vikar för att leka och yngla av sig. Försök själv att ha lite mys med gumman eller gubben med ett lejon i sovrummet.

De gäddor som klarar sig skräms troligen iväg med avbruten eller misslyckad lek till följd av detta. De gäddor som ändå lyckats få sin rom befruktad och kläckt får se sina små avkommor ätas upp av skarven. Skarven bosätter sig i stora antal på öar. Deras avföring stinker på många hundra meters håll och den får växtligheten att dö tills ön är helt kal. Då flyttar de vidare till nästa ö. Skarven äter ca 0,5 kg fisk per fågel och dag. År 2012 uppskattade man att landets 250.000 skarvar konsumerade 25 miljoner kilo fisk. Detta samtidigt som sälen i Sverige konsumerar ca 15-20 miljoner kilo per år.

Vi investerar många miljoner i att förbättra lekvägar samt ta bort dammar för öring och lax. Det byggs så kallade gäddfabriker där man restaurerar viktiga lekplatser för gädda, abborre och annan fisk som tidigare dikats ur. Allt för att vi ska ha en mer levande skärgård med bättre fiske. Det har istället blivit en väldigt dyr uppfödning av säl och skarv. Skarven beräknas äta fisk i Hjälmaren för ca 14 miljoner kronor per år. Det är förmodligen en liten bråkdel av vad den äter i skärgården.

Jag har inte mycket fakta utan detta inlägg är grundat på mina egna, kollegor och vänners observationer. Jag har under perioder fört statistik på fångad fisk per dag och 2013 hade vi ett snitt på 26 fångade gäddor i båten per heldag över hela året sett. Ett fantastiskt fiske och det kändes som om det var uppåtgående trend både för gädda, abborre och havsöring. I år går det nästan inte att komma upp i fem gäddor per dag när vi fiskar i skärgården.

Kontentan av detta är att jag och andra fiskeguider har slutat att fiska i skärgården. Nu söker vi oss mot Mälaren, Hjälmaren och andra insjöar. Kustnära samhällen som till exempel Trosa, Nynäshamn m.fl. får minskade intäkter till följd av detta. Vi tankar bensin, nyttjar service i marinor m.m. Vi handlar även mat till våra gäster och ser till så de har bra boende för natten på vandrarhem, stuga eller hotell. Gäster som sedan kanske går ut på byn för att äta god mat och roa sig. Många av oss fiskeguider har lyxen att kunna ha båten på trailer vilket gör att vi kan byta fiskevatten och på så sätt kunna erbjuda våra gäster bra fiske ändå, men långt ifrån alla har den möjligheten. Och de få yrkesfiskare som finns kvar, de kan ju knappast byta vatten.

Problemet har börjat belysas lite i media. Jag läste bland annat att det finns över 5000 gråsälar bara i Stockholm. Nu har man bestämt att dubbla skyddsjakten från 500 till 1000 sälar i Sverige. Ett steg i rätt riktning men det räcker på långa vägar inte. Vi måste få till allmän jakt på säl eller lösa det på något annat sätt, och det är fort innan kustnära arter riskerar att bli nära inpå utrotade. Samma sak gäller för skarven.

Den här utvecklingen oroar mig djupt och jag är rädd att mina barn ska växa upp med en skärgård utan fisk.

 

Källor:

http://svenskjakt.se/start/nyhet/kraftiga-inskrankningar-i-skyddsjakt-pa-skarv/

http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/nu-ska-1000-s%C3%A4lar-skjutas-i-sverige-3911106?utm_medium=social&utm_source=nyhetsmorgon_fb&utm_campaign=nyhetsmorgon

http://www.norrteljetidning.se/opinion/debatt/al-och-gadda-maste-skyddas-mot-skarven

 

 

David Gross

Fiskguide

david@grossguidar.se

0760505292

© 2013- Gross Guidar