Årspremiär gav storgädda

2014 rivstartas med en gammelgädda

Plusgrader och isfritt i skärgården möjliggjorde tidig årspremiär. Jag och min kompis Johan bestämde oss för att göra ett försök på stor fisk i lördags. Målet med dagen var att inte helt bli utan fisk.

Bild4Vi sjösatte i totalt bäckmörker tidigt på morgonen och begav oss till den plats vi tänkt ut för dagen för att vara först på plats. Väl på plats ankrade vi upp och inväntade ljuset. Vi låg kvar på ankringen tills det var helt ljust för att ge gäddorna en ärlig chans att vakna till och att kunna se betet. Trots detta gav platsen inget så vi förflyttar oss. För att täcka av större område driftfiskade vi nu långsamt och kontrollerat med hjälp av elmotorn. Vi hinner inte komma särskilt långt förräns Johan står med djupt bugande spö med tunga knyckar. Jag ser direkt att det är en stor fisk och kastar mig på håven. Fisken går tungt och vill inte komma upp till ytan. Johan pressar hårt och när fisken visar sig i ytan första gången tänker jag 8-9 kg utan problem. När den kommer upp för andra gången ser man dess verkliga storlek och jag säger till Johan att det är 10+ så det sjunger om det. 

Fisken håvas och får ligga och vila medan vi tar fram kameror, våg och måttband. Några snabba fotografier senare får hon simma tillbaka. Hon mättes till 114 cm och 11,24 kg. Nytt personbästa för Johan med 40 gram. Årets första gädda och vilken gädda!

Tjugo minuter senare drar Johan på en ny gädda som ögonmättes till 5+. Därefter blir det väldigt segt fiske och jag får en liten gädda sista timmen på dagen. Nöjda som få begav vi oss hemmåt igen.

 

Den fantastiska säsongspremiären gav mersmak så jag gav mig ut dagen efter med två kompisar, James och Robban. Förväntningarna var både lågt och högt ställda. Gårdagen vred upp förhoppningarna om att komma i kontakt med riktigt stor fisk men samtidigt vet man hur segt fisket kan vara den här årstiden.

Vi fiskar och det händer absolut ingenting första två timmarna. Vi förflyttar oss och då dröjer det inte särskilt länge innan Robban drar en liten gädda. Tidigare pratade jag och Robban om att vi aldrig får några bonusgösar men vi hör hela tiden talas om andra som får det. Därefter får jag ett märkligt hugg. När fisken kommer till ytan så ser vi att det är en gös på 1,5 kg. Kul bonus!

ImageSedan blir det segt igen. Vi driftar kontrollerat med elmotorn och Robban drar på en fin fisk. Spöt gungar skönt och jag slänger mig på håven. Fisken går och stångar längs med botten vilket tyder på stor fisk men när den kommer upp till ytan så ser vi att det är en till gös! Fisken vägs till 4+. Även James får en gädda och Robban drar en till fin gös på 3-3,5 kg. Lite kul att vi pratar om att vi aldrig får bonusgösar och plötsligt drar vi tre stycken.

 

 

 

Dagen sammanfattas till totalt 3 gösar och 2 gäddor. Något vi får vara nöjda med även om storgäddorna höll sig undan denna dagen.

 

2014 kunde inte ha startat bättre. Nu kör vi!