Den randige riddaren - abborren

De flesta som varit i kontakt med en fisk har varit i kontakt med abborren. Den "randiga riddaren" som den även kallas i folkmun. Kännetecken för abborren är de röda fenorna, den stora munnen och de mörka ränderna. Abborren kan väga upp till nästan 4kg men en normal vikt är 0,2 - 2,0kg. Fiskar upp emot två kilo och kanske ännu mer är väldigt sällsynta och svårfångade.

Vi fiskar abborre året runt men bästa perioden är i augusti till och med oktober. Då samlas Abborrarna i större stim och man kan ha ett otroligt bra fiske.

De metoder som vi använder vid abborrfiske är jigg-fiske, spinn, drop shot och mete med levande löja. Normalt kombinerar vi olika metoder för att se vilken som fungerar bäst för dagen.

2010 fångades det 14 st kundabborrar över kilot. Det är i genomsnitt en över kilot per abborre-tur.

En normal dag fångar vi 50-100 abborrar. När fisket är riktigt bra är det inte helt ovanligt med upp emot 200 och ibland ännu fler fångade abborrar på en dag. Snittvikten är i regel väldigt bra. Runt 4 hg brukar den ligga på.

Nedan är en film om abborrfiske i Stockholm och Trosa skärgård där jag ställde upp som fiskeguide. En mycket bra film som även vann Fiskejournalens stora foto och filmtävling 2010.