Bästa öringfisket på länge

Bästa havsöringsfisket på väldigt länge

Jag har varit ute en hel del på havsöringsfiske sista tiden och jag kan inte annat än sammanfatta fisket som riktigt bra. Det är det bästa havsöringsfiske vi haft på många många år. Exakt vad det kan tänkas bero på är nog flera faktorer som spelar in. En stor faktor tror jag är arbetet med de produktiva lekbäckar och åar där man resturerat och tagit bort lekhinder så fiskarna kan vandra fritt. Det i kombination med gynsamma lekförhållanden senaste åren med högt vattenstånd samt en högre medvetenhet hos oss människor. Catch & release dvs fiske där man praktiserar återutsättning av fisk har blivit mer populärt nu även hos laxarterna men också att man inte längre lägger nät utanför mynningar till åar och bäckar även om det tyvärr fortfarande förekommer och då särskilt mycket på gotland.

10478205 943094739043541 4307103691070484944 N

Nu till fisket. De fem senaste turerna har vi fått 4, 5, 5, 1 och sista turen i fredags blev det 6 stycken blanka fina havsöringar. Lite kort om den senaste turen. Vi hade dimma hela dagen, relativt lite vind och lågvatten. Inte optimalt men den lilla vind som fanns kom i alla fall från rätt håll dvs från syd. När det blåser sydligt så blåser det in från havet och då gillar jag att fiska sydvända vikar som har nära till stora fjärdar eller direkt till öppet hav.

Dagen börjar bra med en för liten havsöring redan på andra stoppet om jag minns rätt. Stoppet efter får vi en fin blänkare på 58 cm som bjöd på en riktigt fin fight där vi fick springa varv runt båten för att parera så inte linan skulle gå av mot motor eller skrov på båten. Vi bränner även en till synes riktigt fin öring lite längre ner på samma sträcka.

Efter en härlig grillunch på Muurikkan så begav vi oss mot vikarna på nytt. Efter en timmes letande hittar vi ett stim med havsöringar. Det är en fläck inne i en vik som jag tidigare stött på just stim med öring.

Image002

 När första öringen precis ska glida över håvkanten drar de andra två gästerna på ett dubbelhugg. Helt otroligt med trippelhugg på öring. Samtliga fiskarna landas och får simma hem igen. Hade vi inte lagt så mycket tid på att få en bra bild med alla öringarna så hade vi säkert kunna få fler. När vi väl började kasta igen så hade stimmet simmat vidare. Lite längre ner i samma vik hittar vi ett nytt eller samma stim. Vi bränner flera fiskar på rad men lyckas tillslut få upp en till blänkare.

Dagen sammanfattas till 6 blanka öringar varav 5 godkända. Vi tappar 5 stycken som verkligen satt på och brände ytterligare 5 st hugg. Riktigt rolig dag med mycket action och trevliga gäster.

 

Jag har även kört lite gäddfiske och gäddfisket är hett nu. April är en kanonmånad för tjocka vårgäddor. I maj, juni och juli kan ni även boka mig på laxfiske. Vi fiskar vandringslax som ska upp till åarna i norrland. Fisken vi fångar väger i genomsnitt 10 kg och är bara muskler. Jag åker ner en vecka till simrishamn i slutet av april / början av maj och värmer upp inför laxsäsongen. Jag kommer att rapportera därifrån så håll utkik både på min facebook och här på min hemsida.