Vandringslax

Vandringslax

I maj, juni och början av juli passerar vandringslaxarna stockholmsområdet på sin väg upp mot den älv de en gång i tiden föddes i uppe i norrland. Det är nu man har chansen att fånga en av dessa vandringslaxar.

SpönDet är otroligt hur de lyckas tillbaka till sin födelseälv. Dem följer "doftspår" som rinner ut ur älvarna och längs med hela ostkusten. Det är dessa doftstråk vi försöker hitta när vi trollar. Stråken rör sig lite olika beroende på hur det blåser och har blåst och är oftast svårhittade. Laxfisket är verkligen som att hitta en nål i en höstack då det är otroliga vattenmängder som fisken kan röra sig i. För att ha en rimlig chans att fånga lax använder vi oss av trolling med 8-14 spön. Då kan vi täcka av ytor på både bredden och på djupet med hjälp av diverse redskap som tex paravaner eller planerboards. Fisket bedrivs i huvudsak på 0-15m djup.

 

Det som gör detta fisket så roligt är dels att det är väldigt stora fiskar. De väger i genomsnitt runt 10 kg och det är inte alls ovanligt med fisk på 15kg och ända upp till 20 kg. Jag tror största laxen som kommit upp på trolling i vattnen kring Stockholm vägde 26,88 kg. Men också att när man väl hittar ett doftstråk och det kommer upp ett så kallat "steg" med lax så kan man få dubbelhugg, trippelhugg - ja, jag har till och med hört om 10-hugg. Laxarna vandrar oftast i grupper.

Det har tyvärr inte blivit så många lax-pass för mig i år men jag var ut förra helgen. Det var finväder och lagom med vind. Jag har inget emot sol, tvärt om. Det gör så det blänker fint om dragen men det får gärna blåsa lite så att inte laxarna går för djupt. Efter ca 4 timmar börjar det skrika om en av rullarna. Fisken sticker rakt bakåt och det gör att vi hinner rensa undan lite spön för att kunna ta in fisken till båten utan trassel. Fisken gör några korta rusningar till men kommer relativt snällt in till båten. Väl nära båten blir det lite stök då den nästan är på väg in i motorn och vill inte riktigt komma upp till ytan. När laxen lägger sig på sidan i ytan brukar den vara redo för håvning. Själva håvningen blir odramatisk och det blev kramkalas i båten. En väldigt lyckad dag.

Jag ska ut på lax nu på söndag igen och därefter nästa torsdag. Jag hoppas på god fiskelycka även då.