Upp och ned

Trosa levererar - Upp och ned

10153828 755591021127248 4262975778779216670 NVarje år reserverar jag alltid en helg på våren för privat fiske med bästa fiskekompisen Johan. Denna helgen var nu i helgen som var. Vi brukar försöka tajma så helgen äger rum några dagar efter islossningen men i år prickade vi inte riktigt rätt. 

När jag trailade ner till Trosa tidigt lördag morgon var det -2c ute, sol och vindstilla. Inte mina favoritförhållanden för gäddfiske direkt.

När vi fiskar privat så riktar vi alltid in oss helt på fiske efter stor gädda. Vi väljer tidpunkt, område, beten m.m. med det i åtanke. En fisk räcker för oss - om den är tillräckligt stor.

 

 

gädda från trosaVi startar dagen i ett riktigt storgäddhak men vattnet är riktigt grumligt. Snudd på ofiskbart. Trots detta får jag ganska så sart en gädda på ca 4,5 kg. Inte långt därefter får jag en ännu bättre fisk på drygt 5 kg.

Därefter surnar gäddorna till. De få kontakter vi har är riktigt försiktiga och vi båda bränner varsin riktigt riktigt fin fisk. Min fisk var ett klassiskt "bottennapp" men med fenor. Totalt lyckades vi lura upp 6 st gäddor med min 5+ i topp. Kanske var det ovädret som skulle komma under natten som fick gäddorna att bli griniga.

 

 

 

Dag två var det betydligt bättre förutsättningar. Dock hade det regnat och blåst hela natten så att fiska samma ställe som gårdagen där vattnet redan var på snudd för grumligt var det inte frågan om. Vi bytte helt område och dagen började riktigt segt. Vi såg lite gädda i det klarare vattnet men de ville inte ta.

Trosa GäddaVi hade några gäddor fram till lunch men sedan lossnade det lite. Vi hittade ett hörn i en vik där det samlats en hel del gäddor. Vi har mycket kontakter och får mycket fisk men bara smått. Vi driftar till den bortre sidan av hörnet och jag kastar ett långkast. Ett kraftfullt hugg följs av vattenkaskader i ytan. Det känns direkt att det är en lite bättre fisk. När vi först ser den under båten tror vi båda att den är riktigt lång och stor. Väl i håven så visar det sig att den inte riktigt var så lång och stor som vi först trodde men en riktigt fin fisk i väldigt bra kondition som gäddorna här i Trosa så ofta är i. Några kast senare bränner jag en till fin fisk och vi har kontakt med gäddor av lite bättre kaliber i den här delen av viken. Inga fler stora fiskar behagade dock att följa med upp i båten.

Vi fortsätter dagen och tar någon gädda här och där. De står väldigt utspritt för det mesta men på några få fläckar kan man hitta dem lite mer samlat. Dagen slutar på 29 gäddor.

 

Sammanfattningsvis kan vi sumera helgen till berg-och-dal-bana. Fisket var segt stora delar av helgen men med några timmar av riktigt bra fiske. Det är förleksfiske på gädda i ett nötskal. Det gäller att träffa rätt och det är den största utmaningen den här årstiden. Så länge man tror på sin game plan för dagen så är det bara att leta tills man hittar.