Händelserik helg

En händelserik helg

Peter hade bokat ett av mina boendepaket med två dagar fiske och övernattning på snipans vandrarhem i Trosa. Ursprungsplanen var att fiska abborre första dagen och gädda andra.

Dag ett möttes vi upp vid Trosaån där vi först skulle kasta några kast med kastnätet för att fånga lite betesfisk. Eftersom Peter var själv så var det gott om plats i båten vilket var ett ytterpligt tillfälle att ha två flöten ute med löja som bete samtidigt som vi kan stå och jigga. Efter några kast var min 80L betessump i båten helt full. När betesfisken var fixad så brände vi iväg och sjösatte båten för att köra ut mot abborrarna.

7200G

Omedelbart träffar vi rätt och hittar en fläck med fisk. Vi drar 20 snabba borrar innan det dalar av. Vi kommer in i en svacka. Flyttar runt lite för att försöka hitta tillbaka till stimmet men det blir bara någon ströfisk här och där. Peter Krokar en tung fisk som omedelbart tar ett par meter lina. Storabborren? Vi kämpar med att försöka få in den till båten men varje gång så rusar den ut med lina. Den beteer sig som en abborre men desto längre fighten pågick så började vi inse att det var en gädda vi tampades med. Gäddan simmade runt ankarlinan, in under båten och nästan in i propellern på motorn. Efter en lång och svettig fight på lätt utrustning kan vi landa en otroligt grov gädda på 98 cm och 7,2 kg. Gäddan hade en nacke som Mike Tyson.

 

IMG 2659 SmallMed en halvtimme kvar till lunch så åker vi på ett riktigt rally. Det är totalt kaos i båten med napp på metet precis hela tiden så vi hinner knappt kasta med våra jiggar. Vi skjuter på lunchen och njuter så länge det nappar. Vi drar 35-40 abborrar till under ca en timme innan det började glesa ut igen. Då åkte vi i land för en sen lunch och för att snabbt ladda batterierna och åka ut igen. 

Efter lunch kör vi den fläck som gav bra innan och det nappar på bra en stund och vi drar ca 10 abborrar till där men sen blev det segare. Sista en-två timmarna så testar vi lite nya ställen men lyckas inte hitta något stimm. Det blev någon abborre till men dagen slutade på runt 70 abborrar där de flesta låg på 5-8hg samt 12 bonusgäddor. Jag fick dock höra att det kom upp tre abborrar över 1200g i området så jag och Peter bestämde oss för att vi skulle ändra lite på vår plan där vi skulle fiska gädda dag två. Nu tänkte vi fiska abborre fram till lunch i hopp om att hitta en över kilot och därefter gå över på gädda.

 

IMG 2675

Dag två börjar precis som dag ett med att fånga betesfisk. De första kasten med kastnätet gav ingenting så jag lät nätet sjunka ner ett par meter i vattenlagret. Löjligt vad mycket löja. Tror jag fick 50-100 löjor per kast. Galet. Samma rutin med traila, sjösätta och åka till abborrställena. Dagen börjar suveränt. Vi får snabbt 15 abborrar och Peter som haft det lite kämpigt med att lura dem på jigg krokar en fisk. Fisken går upp och ruskar huvudet i ytan och yttrar sig som en gädda. Väl vid båten ser vi att det är en fin abborre som vi håvar. Abborren väger in på 1060g. Yes! Nytt personbästa för Peter och en riktigt grov men kort abborre. Vi hade känslan av att det var goda chanser på en abborre över kilot och vår satsning gav resultat.

Därefter tvärdog fisket. Det började ösregna vid elvatiden. Troligen var det ovädret som störde abborrarna. Efter lunch växlade vi då lämpligt över till gädda. Trots ösregn så börjar gäddfisket suveränt. Vi drar 10 gäddor på 40 minuter och byter därefter ställe. Jag hade en riktig joker i bakfickan men när vi kommer dit så ser jag en annan båt där! I min hemliga vik som jag inte trodde någon kände till. Den så kallade "pistolhotsviken". Var namnet kommer ifrån får ni fråga mina gäster. Inte mycket att göra så vi byter ställe. En sydvänd fin vik där jag fått en del stor gädda tidigare. Det är få kontakter men tillslut drar jag på en finare fisk. När jag få in den till båten ser vi att den sitter dåligt och Peter försöker med en snabbhåvning åt mig. Betet fastnar i utsidan av håven och gäddan sliter sig fri. Riktigt surt och jag uppskattar den till runt 7 kg.

Därefter händer det inte så mycket mer. Vi drar ett par smågäddor men bryter strax efter kl 16, helt dyngsura. Det blev 24 abborrar och 14 gäddor dag två.