Havsöringspremiär

Havsöringspremiär

I fredags var det höstpremiär för havsöringsfisket. Mina förväntningar var skyhögt ställda efter förra höstens superfiske. Vi åker långt utomskärs och det var rejält gropigt på vägen. Väl framme var det vågor så att det var svårt att stå upp i båten och fiska. Men det är så här det ska vara när man fiskar havsöring. Jag brukar säga att när det är riktigt jobbigt att fiska - då är det bra förhållanden för havsöringen.

Min teori infriades omedelbart då Andreas drar på en öring redan i tredje kastet! Tyvärr hoppade öringen nästan en meter ovan vattnet och skakade sig loss. Smakstart men ändå surt med en tappad. Vi fiskar på under dagen och har inga fler kontakter fram till lunch. Efter lunch har vi 4-5 hugg. Något av dem var säkert från en gädda men några av dem var också garanterat öringar som var i farten. Vi fiskade ända in i bäckmörkret men tyvärr blev det ingen landad fisk denna dagen och det blev min andra bomtur någonsin på öring med gäster. Riktigt riktigt surt men det är ett facit som fortfarande är väldigt bra. Det blev några bonusgäddor denna dagen också.

 

Image2I lördags var det dags för havsöringsfiske igen och riktigt fina förhållanden även denna dagen med mulet och blåsigt från syd. Inte en enda kontakt fram till lunch och mitt självförtroende var kört i botten. Lika segt efter lunch men efter en snabbfika och ny energi i båten lade vi i 6e växeln och öste runt bland kobbar och skär för att hitta fisk. Vi startar en drift längs med en ö med grunt vatten runt omkring. Från ingenstans blåser det upp rejält och börjar ösregna. Det går från 5 m/s till nästan kuling på några sekunder. Då drar jag på en fisk. Äntligen! Fisken landas och är väldigt liten. Väldigt kul dock eftersom den togs på mitt hemmagjorda havsöringsdrag.

 

Efter några snabba fotografier så sätts den tillbaka. Vi tar om driften och vi driver i 3 knop över det steniga grundområdet. Vi hinner inte många meter innan Jakob drar på en öring på en röd/svart Vicke. Den är något större men fortfarande väldigt liten. Vi gör några fler drifter men det blev väldigt svårfiskat i den kraftiga vinden och regnet. Nu var det nästan helt mörkt också så vi bröt och åkte tillbaka.

Detta bekräftar ännu en gång min teori att det ofta nappar när det är jobbigt att fiska.